Naša škola - škola otvorenih vrata

OŠ "Slavko Rodić" - Lazarevo

OS Slavko Rodic Lazarevo - zgrada skoleSelo Lazarevo (nekada Lazarfeld), koje je udaljeno od Zrenjanina 12 km, ove godine navršava 210 godina od svog postojanja i izgradnje prvih kuća, a toliko je i od postojanja škole u ovom mestu. Prvih nekoliko godina učitelji su bili demobilisani vojnici ili propali trgovci. Tek 1807.godine Lazarfeld dobija i prvog učitelja, Jakoba Špajherta, koji je imao diplomu završene Preparandije u Temišvaru.

U vremešne školske klupe koje su dočekale 1945.godinu seli su neki novi klinci od kojih su mnogi svom narodu podarili mnoge trajne vrednosti.

Pre više od 50 godina, 11.maja 1945. godine, je od strane Ministarstva prosvete, tadašnjem upravitelju Osnovne škole u Lazarevu, Vasi Jakšiću, stigla depeša da Osnovna škola mora početi sa radom 1.septembra 1945. godine. Tako se taj dan 11. maj slavi kao Dan škole. U školskoj matičnoj knjizi za 1945/46.godinu piše da je tada bilo 585 đaka.

Nova plejada učitelja, koji su stigli iz raznih srezova tadašnje Srbije, teško, ali uspešno obavljaju svoj plemeniti posao opismenjavanja u odeljenjima gde jedan do drugog sede sedmogodišnjak i petnaestogodišnjak, a jednakog su znanja. U klupama sede po četvoro dece. Na katedri stoje obavezno prutevi koji su tu da se njima smiruju nedisciplinovani, ali i da se njima đaci podstiču na učenje. U ćošku su obično bile table na tri noge i mesto za klečanje. Klečali su neposlušni i neznalice, a to je tad značilo - svi.

Početkom 50-ih godina četvororazredna škola u Lazarevu prerasta u "progimnaziju" (nižu gimnaziju), gde obavezno školovanje traje do završenog sedmog razreda. Posle tog razreda polagao se završni ispit "mala matura". Prvi razred niže gimnazije je bio peti razred Osmoletke. Nakoliko godina posle, škola je "dobila" i osmi razred. Ukinuta je "mala matura", zaboravljeno je ime "niža gimnazija", a prihvaćeno novo ime, Osmoletka - Osmogodišnja škola.

Na sednici Nastavničkog veća od 11.aprila 1962.godine doneta je odluka da se imenu škole dodeli ime narodnog heroja Slavka Rodića.

Slavko RodićSlavko Rodić rođen je u mestu Sredice, opština Prijedor, 1918.godine u siromašnoj seoskoj porodici. U svom selu i u Prijedoru je pohađao školu za geometra i tim se poslom i bavio do početka Drugog svetskog rata. Bio je jedan od organizatora ustanka i prvi komandant gerilskih snaga na području Drvara, a zatim postaje i zamenik komandanta Operativnog štaba za Bosansku krajinu, komandant divizije, korpusa i armije. Nakon završetka rata, Slavko Rodić postaje načelnik uprave u Generalštabu i zamenik načelnika Generalštaba Jugoslovenske armije. U SSSR-u je završio vojnu akademiju. Proglašen je za narodnog heroja. Umro je u Beogradu 1949.godine.

Nezahvalno bi bilo ne spomenuti bar neke od prvih učitelja u lazarevačkoj školi. Evo imena nekih od njih:
Vaso Jakšić, Gorica Petrović, Anđa Stojković, Ljubica Vujić, Dušanka Jovanović, Vera Čobanov, Danica Kalanović, Milivoje Kovačević, Radojica Tomašević, Judita Ubavić, Jelena Iličić, Radovan Golušin, Sava Kaćanski, Tomo Terzić, Radomir Vešović i mnogi drugi.

Nekada upravitelji a posle direktori naše škole bili su: Jakšić Vasilije, Damjanović Pero, Terzić Tomo, Vešović Radomir, Brstina Ljubomir i Ratković Lazar, Klipić Miroslav, Vignjević Mihajlo, Avramović Sava, Milenko Herceg, Mitrić Mirjana i Vukosava Volf (od 2002.god do danas). Šezdesetih godina prošlog veka, često se menjaju direktori i vršioci te dužnosti škole, ali to ne znači da u tom periodu škola nije napredovala.

Godine 1967. na sednici Nastavničkog veća održanoj 19.maja, doneta je odluka o nagrađivanju najboljih učenika Škole diplomom "Vuk Karadžić". Od tada pa na dalje, iz ove Škole sa izvesnim "preskocima", redovno izlaze "vukovci".

Punih 15 godina, tačnije od 1975.do 1990., našoj školi su pripojene još dve škole, pa je tako radila kao integrisana škola Lazarevo-Banatski Despotovac-Botoš. Mnogima je laknulo kada se te 1990.godine desilo vraćanje škola svake u svoje selo.

OŠ Slavko Rodić Lazarevo - zgrada škole, sunčan danGodine 1988. obavljen je prvi put izbor za popunu radnog mesta školskog pedagoga. Prvi pedagog ove škole bila je Desanka Štrbac (apsolvent pedagogije). Posle nje tu su još radili Emilija Milošev (dipl.pedagog), Vesna Rončević (dipl.psiholog), Radojka Krsmanović-Mihajlović (dipl.psiholog) i od 2001.godine do danas radi Siniša Stanić (dipl.psiholog). Pedagozi-psiholozi škole su aktivni istraživači, inovatori u nastavi, lica koja podstiču na rad, oslonac učenicima i roditeljima, duša škole, "desna ruka" direktoru.

Osnovna škola "Slavko Rodić" nekada se nalazila u staroj zgradi koja danas više ne postoji,ali ju je zamenila 1971.godine nova i modernija zgrada. Nova zgrada je opremljena savremenim sredstvima i pruža našim učenicima velike mogućnosti za učenje i igru. Naša škola je jedna od najmodernijh osnovnih škola u opštini Zrenjanin, i stalno se vrše nove inovacije i osavremenjavanja. Površina zgrade je oko 2214,78 m2, a školski park obuhvata oko 9830 m2. Škola poseduje:

  • 11 specijalizovanih učionica
  • školsku radionicu
  • salu za fizičko vaspitanje
  • medijateku
  • prostor za opšte potrebe i društveni život
  • školsku kuhinju sa trpezarijom
  • kancelarijski prostor
  • prostor za prijem roditelja
  • prostor za razglasnu stanicu
  • prostor za smeštaj arhive i dr.

Školska biblioteka raspolaže sa fondom od 12300 knjiga, od čega je 5013 dečja i školska literatura, a preko 7000 stručna literatura i brošure. Veliki je broj časopisa za decu i nastavnike.

Brojno stanje učenika je 213. Razrednu nastavu pohađaju 89 đaka a predmetnu 124 đaka. Od ovog broja (i razredne i predmetnenastave) 18 ih je sa Zlatice, gde naša škola ima izdvojeno odeljenje. U predškolskoj ustanovi (zabavištu) imamo 3 vaspitne grupe u kojima je okupljeno 46 dece uzrasta od 5-6,5 godina. Od ove školske godine imamo jednu grupu dece koja pohađa pripremni školski program.

Nastavu izvodi: 16 profesora, 2 nastavnika, 5 nastavnika razredne nastave i 3 profesora razredne nastave.

U školi deca uče, pored obaveznih predmeta, i izborne predmete: Ruski jezik, Osnove informatike i računarstva, Domaćinstvo, Čuvari prirode i Narodna tradicija.

Pored sportskih aktivnosti koje su najmasovnije, učenici se dobrovoljno opredeljuju za rad u nekoj od sekcija kao što su: istorijska, geografska, biološka, saobraćajna, bibliotekarska, likovna, dramska, literarna, sekcija ruskog jezika i dr.

Poseban dodatno-obrazovni rad obavlja se sa darovitim učenicima, čija se identifikacija obavlja od prvog do osmog razreda.

Škola obeležava školsku slavu Svetog Savu, Dan škole, Dan Mesne zajednice Lazarevo, Dečju nedelju, Prijem prvaka u Dečji savez, organizuje "Pesničku štafetu", Ekološke izložbe, novogodišnje maskenbale, kvizove znanja, literarne susrete i dr.

U školskim klupama naše škole su prva slova naučili i mnogi koji su danas poznati u društvenim i političkim sferama života naše zemlje kao što su:

  • Čedomir Kovačević, General-potpukovnik u penziji;
  • Petko Mandić, prof. SC "Nikola Tesla" Šamac, R SRPSKA
  • Dr Nedeljko Tica, Prof. Univrziteta u Novom Sadu
  • Nenad Bjeković, istaknuti fudbaler i fudbalski funkcioner
  • Jovo Simanić, istaknuti fudbaler
  • Olivera Kovačević, istaknuti novinar (danas RTS).

Malo je reći da su samo ovo imena koja su sada uspešni poslovni ljudi a nekada bili đaci naše škole.Tu je i mnogo državnih prvaka iz karatea koji su bili i izvrsni učenici kao što su: Dušan Stanković, Darija Erić, Marija Bašić, Zorana Kokošar, Gordana Pavlović, Sanja Cvrkota i mnogi drugi.

Od juna 1993.godine ustanovljeno je priznanje "Đak generacije", koje su do sada dobili:
Igor Jakšić, Mirko Lekić, Ljubiša Stanić, Marko Topalović, Ivana Vidaković, Maja Božović, Ksenija Moćević, Aleksandar Latinović i Mirjana Furtula, Miroslav Lelek, Mia Baranac, Marija Bašić, Zorana Vukojević, Ljubica Borić, Slavko Rakić i Tatjana Dajević.